چسب صنعتی-دسته بندی چسب‌های صنعتی

چسب‌های صنعتی از جمله چسب‌های پرکاربرد با قابلیت استحکام و چسبندگی بالا هستند که معمولا در صنایع مختلف و کارخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. دسته بندی چسب‌های صنعتی براساس ترکیبات شیمیایی را می‌توان به : چسب‌های پلی اورتان ،پایه آب ، پایه آب بر پایه پلیمرهای طبیعی ، پایه آب بر پایه پلیمرهای مصنوعی ، گرما ذوب مبتنی بر پلی اولفین / EVA، گرما ذوب (غیر واکنشی)، حلال غیر واکنشی، گرما ذوب حساس به فشار پایه لاستیک، واکنشی، اکریلیک خشک شونده با UV، دیسپرسیونی اکریلیک واکنشی  ، طبقه‌بندی کرد. در این مقاله بطور کامل به تشریح هر یک از چسب‌ها پرداخته‌ایم:

چسب‌های پلی اورتان در دسته بندی چسب‌های صنعتی

چسب پلی اورتان - در دسته بندی چسب‌های صنعتی

چسب‌های پلی اورتان بر پایه واکنشی است که در آن ایزوسیانات‌ها با پلی ال‌ها و یا آب واکنش می‌دهند. مقاومت حرارتی بالای پلی‌اورتان‌ها، از جمله توانایی مقاومت در برابر فرآیندهای برگشتی، ناشی از اتصال عرضی شیمیایی است. این اتصال عرضی یا با استفاده از یک سیستم چسب پلی اورتان مایع دو جزئی یا از طریق خشک شدن رطوبت چسب پلی اورتان واکنش پذیر یک جزئی حاصل می‌شود.  در خصوص سیستم‌های چسب مایع، حلال را می‌توان به یک یا هر دو جزء اضافه کرد تا ویسکوزیته آنها کاهش یابد. چسب‌های پلی اورتان تک جزئی می‌توانند چسب‌های مایع یا چسب‌های گرما ذوب باشند.

چسب‌های پایه آب

چسب‌های بر پایه آب می‌توانند از نوع دیسپرسیون یا محلول باشند. دیسپرسیون های پلیمری، سیستم‌های دو فازی هستند که در آن ذرات پلیمری در آب پراکنده می‌شوند؛ در حالی که در محلول‌ها، پلیمرها در آب حل می‌شوند و سیستم تک فاز است (محصول یک مایع شفاف است).

چسب‌های مبتنی بر آب به صورت مایع در دمای اتاق یا در دمای کمی بالاتر از دمای اتاق به کار برده می‌شوند. و با تبخیر آب و یا جذب (نفوذ) آب به بستر متصل می‌شوند.

چسب‌های  پایه آب بر پایه پلیمرهای طبیعی

چسب‌های مبتنی بر پلیمرهای طبیعی از مواد حیوانی یا گیاهی به دست می‌آیند. در مورد منابع حیوانی، مواد پلیمری به طور معمول پروتئین هستند، مانند کازئین. در خصوص منابع گیاهی، آنها به طور کلی کربوهیدرات هستند، مانند نشاسته. چسب‌ها همچنین می‌توانند حاوی مخلوطی از پلیمرهای حیوانی و گیاهی باشند که با پلیمرهای مصنوعی نیز ترکیب شده‌اند.

آیا چسب‌های پایه آب بر پایه پلیمرهای مصنوعی در دسته بندی چسب‌های صنعتی جای دارد؟

دیسپرسیون‌های پلی وینیل استات (PVA) دارای ویژگی های گسترده ای برای طیف مختلفی از کاربردها بر روی کاغذ، هم برای اتصال کاغذ به کاغذ و هم برای چسباندن کاغذ به پلاستیک است. دیسپرسیون‌های مبتنی بر رزین‌های اکریلیک (پلیمرها) استحکام باند اولیه بالایی دارند و درجه نرمی دیسپرسیون‌های اکریلیک را می‌توان به طور گسترد‌ای تنظیم کرد و تطبیق داد، بنابراین امکان تولید چسب‌های حساس به فشار و همچنین چسب‌های غیر حساس به فشار وجود دارد.

چسب‌های گرما ذوب مبتنی بر پلی اولفین / EVA

چسب‌های گرما ذوب مبتنی بر پلی اولفین / EVA - دسته بندی چسب‌های صنعتی

پلی‌الفین‌ها و همچنین کوپلیمرهای اتیلن‌وینیل‌استات (EVA) پلیمرهای ترموپلاستیک هستند که در چسب‌های گرما ذوب (غیر واکنشی) استفاده می‌شوند.

چسب‌های گرما ذوب (غیر واکنشی)

چسب‌های گرما  ذوب غیر واکنشی به گروه چسب‌هایی تعلق دارند که در آن‌ها اتصال بدون تغییر شیمیایی در پلیمر و تنها با اتصال فیزیکی پلیمر ها انجام می‌شود. قبل از اعمال، چسب معمولاً در دمای بالای ۱۰۰ درجه سانتیگراد حرارت داده شده و شروع به ذوب شدن می‌کند، سپس چسب به صورت مایع (مذاب) روی بستر اعمال می‌شود. پس از خنک شدن، چسب گرما ذوب به یک جامد کریستالی یا بی شکل تبدیل می‌شود.

به این مقاله هم سر بزنید: چسب پلی اورتان | معرفی ۵ کاربرد آن 

چسب‌های پایه حلال غیر واکنشی در دسته بندی چسب‌های صنعتی

طیفی از پلیمرهای غیر واکنشی و فاقد اتصال عرضی را را می‌توان به طور کامل در حلال‌های آلی حل کرد. چنین محلول‌هایی را می‌توان برای قرار دادن پوشش‌ها روی کاغذ و معمولاً بسترهای پلاستیکی با یک پوشش استفاده کرد. چنین پوشش‌هایی می‌توانند تحت شرایط خاص به عنوان چسب عمل کنند.

چسب‌های گرما ذوب حساس به فشار پایه لاستیک

چسب‌های گرما ذوب پایه لاستیک معمولاً بر پایه لاستیک‌های کوپلیمر استایرن هستند که با پرکننده چسبناک مناسب ترکیب می‌شوند تا گرما ذوب‌های حساس به فشار (غیر واکنشی) را تشکیل دهند. چسب اعمال شده به طور دائم در حالت چسبناک باقی می‌ماند.

چسب های واکنشی

چسب‌های واکنشی‌ تنها متکی به فرآیند اتصال فیزیکی محض نیستند، بلکه حاوی گروه‌های واکنشی هستند که در واکنش‌های شیمیایی درون چسب یا در موارد خاص نیز با سطح بستر که منجر به ایجاد چسبندگی بسیار مقاوم می‌شود، شرکت می‌کنند. پس از سخت شدن چسب‌های واکنشی معمولاً نمی‌توانند در آب حل شوند یا با افزایش دما به طور قابل ملاحظه‌ای نرم نمی‌شوند.

چسب‌های اکریلیک خشک شونده با UV

چسب‌هایی که تحت UV دچار گیرایش می‌شوند معمولاً پلیمرهای اکریلیک هستند که در دسته بندی چسب‌های صنعتی قرار گرفته و اغلب برای کاربردهای حساس به فشار استفاده می‌شوند. بر خلاف دیسپرسیون‌های اکریلیک مبتنی بر آب، اکریلیک‌های سخت شونده با اشعه ماورا بنفش معمولاً حاوی آب نیستند.

این چسب‌ها می‌توانند به صورت مایع باشند و مستقیما اعمال شوند یا به صورت گرما ذوب بوده که به شکل مذاب استفاده می‌شوند. در هر دو مورد، چسب اعمال شده با قرار گرفتن در معرض نور UV خشک و سخت می‌شود.

چسب‌های دیسپرسیونی اکریلیک واکنشی

برای افزایش مقاومت حرارتی و شیمیایی دیسپرسیون‌های اکریلیک، می‌توان آنها را با ایزوسیانات‌ها پیوند داد.

جمع بندی:

همانطور که در بالا اشاره کردیم دسته بندی چسب‌های صنعتی براساس ترکیبات شیمیایی ۱۱ نوع می‌باشد. هریک از این چسب‌ها باتوجه به قابلیت آن در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بعنوان مثال چسب‌های پلی اورتان چون بر پایه واکنشی است که در آن ایزوسیانات‌ها با پلی ال‌ها و یا آب واکنش می‌دهند در نتیجه مقاوت بالایی در برابر فرآیندهای برگشتی، ناشی از اتصال عرضی شیمیایی دارد. در این مقاله بطور کامل به ویژگی ها و ساختار انواع چسب های صنعتی براساس ترکیبات شیمیایی پرداخته شد.

بازرگانی مدقالچی، نماینده جوات در ایران است. شما می‌توانید جهت ثبت سفارش با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *